Blog

Vilka skatteregler gäller för förmånscyklar?

Skriven av Fredrik Karlberg | 2024-feb-02 10:12:24

Din guide till förmånscykelbeskattning

Att ha koll på skattereglerna för förmånscyklar kan ge både arbetsgivare och anställda stora fördelar. Sedan 2022 finns nya regler i Sverige som gynnar anställda som använder tjänstecykel privat. Enligt dessa regler beskattas förmånen endast för den del av cykelns värde som överstiger 3 000 kronor per år, vilket innebär en betydande skattelättnad.

Skattelättnaden gäller både standardcyklar och elcyklar, med syftet att uppmuntra till mer miljövänlig pendling. För arbetsgivare innebär detta en möjlighet att erbjuda en attraktiv och hälsofrämjande förmån som både förbättrar medarbetarnas välbefinnande och bidrar till en grönare framtid.

Regelverket föreskriver också att förmånen ska erbjudas alla anställda på lika villkor, vilket säkerställer rättvisa. Därför är det viktigt att både arbetsgivare och anställda förstår de aktuella skattereglerna och hur de påverkar cykelförmånen.

SKATTEREGLER för FÖRMÅNSCYKLAR

En cykelförmån låter anställda använda arbetsgivarens cyklar, vilket gynnar både ekonomi, miljö och hälsa. För att maximera fördelarna är det viktigt att både arbetsgivare och anställda har god kännedom om hur förmånen beskattas och fungerar.

Definition och Beskattning av Förmånscyklar

En förmånscykel är en cykel som arbetsgivaren tillhandahåller en anställd för privat bruk. Det kan vara en traditionell trampcykel, elcykel eller lådcykel.

När en anställd använder en förmånscykel ska den förmånsbeskattas, vilket innebär att värdet av förmånen läggs till den anställdes lön och beskattas som en del av denna. Förmånsvärdet fastställs baserat på flera faktorer som vi nämner nedan.

Skattelättnad och Förmåner för Anställda

Ett takbelopp för skattefrihet har införts, vilket innebär att endast den del av förmånsvärdet som överstiger 3 000 kronor beskattas. Detta har blivit ett populärt sätt för företag att profilera sig som en attraktiv arbetsgivare, och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid. Regelverket, som trädde i kraft den 1 januari 2022, gäller förmåner som har tillhandahållits från och med den 31 december 2021.

Regelverk för Arbetsgivare som erbjuder förmånscyklar

Arbetsgivare som vill erbjuda förmånscyklar behöver följa de specifika regler som gäller. Förmånen måste erbjudas på lika villkor till hela den fast anställda personalen för att kvalificera sig för skattelättnader. Dessutom fastställer Skatteverket ett takbelopp för vad som räknas som en skattepliktig cykelförmån, baserat på förmånens värde.

Administration och Praktiska Aspekter

Hantering av förmånscyklar kräver att företag och HR-avdelningar har god kontroll över avtal, förmånsskatter och de olika kostnader som är kopplade till cyklarna. Det är viktigt att organisera detta på ett sätt som är både kostnadseffektivt och tydligt för de anställda.

Hantering av Förmånscykelsystemet

Ett effektivt hanteringssystem säkerställer att administrationen kring förmånscyklar sköts korrekt, från beställning och avtal till leverans och avslut. HR spelar en central roll i att övervaka användningen och se till att bruttolöneavdrag hanteras på rätt sätt.

Som leverantör rapporterar Vapaus det förmånsvärde som ska beskattas. För billigare cyklar kan detta vara 0 kronor. Värdet som Vapaus räknar ut baseras på Skatteverkets regler för kapitalkostnad, värdeminskning och inköpspris. Förmånsvärdet kan öka om andra kostnader, som leveransavgift eller serviceavtal, tillkommer.

Regeluppdateringar och Statliga subventioner

Det är viktigt att alltid hålla sig uppdaterad med den senaste skatteinformationen från Skatteverket. Skattefria förmåner och subventioner, som de senaste ändringarna beskrivna i en promemoria från Finansdepartementet,, påverkar takbeloppet och begränsar skatteplikten till förmånsvärden som överstiger 3 000 kronor per beskattningsår. Ändringar i exempelvis statslåneräntan kan också påverka nettokostnaden för både arbetsgivare och anställda, då förmånsvärdet kan justeras.

Ansvarsfriskrivning: Vapaus är inte en juridisk eller skattemässig rådgivare. Vi strävar efter att ge aktuell och relevant information om förmånscyklar, men vi rekommenderar att du konsulterar dina skatte- eller juridiska rådgivare i viktiga frågor.