Glaston, en ledande global koncern inom glasbearbetningsteknik, prioriterar attraktiva arbetsförmåner för sina anställda. I linje med denna strävan har de erbjudit alla sina medarbetare möjligheten att utnyttja en förmånscykel. Denna service syftar till att göra deras dagliga pendling enklare och mer njutbar. Glaston har närmare 800 anställda världen över.

Stiina Enqvist, HR-chef på Glaston, uttrycker sin tillfredsställelse med företagets val av cykelförmånstjänst. Enligt Enqvist var närheten till frihet och enkelhet avgörande faktorer i valet av leverantör. Hon betonar hur tydligt och smidigt Vapaus-servicepaketet presenterades, från cykelval till användbara verktyg för anställda, vilket resulterade i en upplevelse där alla element i tjänsten var genomtänkta och tillgängliga för personalen.

HUR KAN DET VARA SÅ HÄR LÄTT!

Elektriska förmånscyklar verkar revolutionera arbetsresan för anställda på Glaston. Efter att ha skickat en begäran, levererades cyklarna efter en vecka utan ytterligare krångel.

Timo påpekar att utan företagets cykelförmån skulle en dyr elcykel kanske inte blivit av. Han jämför cykelanskaffningen med att köpa på avbetalning, där den månatliga avgiften är överraskande lägre, samt  bekvämligheten av att dra av kostnaden direkt från lönen.

Småföretag kan se detta som en möjlighet att minska sina kostnader samt förenkla skattereglerna för arbetsgivare, samtidigt som de bidrar till medarbetares välbefinnande och organisationens hållbarhetsmål.

JAG KOMMER ATT CYKLA PÅ DENNA CYKEL ÄVEN NÄR JAG ÄR PENSIONÄR

Timo Nuutinen har valt en tjänstecykel från sitt tidigare arbete hos Helkama, en modell med eldrift som underlättar den 4,5 kilometer långa pendlingen över kullar och genom sandiga sträckor. Månaden då Nuutinen införskaffade tjänstecykeln var i april, och sedan dess har han använt den för att pendla till arbetet ett trettiotal gånger under sommaren och tidiga hösten. Cyklingen är en del av hans dagliga aktiviteter, inklusive många sysslor runt hans egna hem.

Timo Nuutinen och Helkama-tjänstecykel

Fordonet har återinfört glädjen av att cykla i hans liv, vilket han uppskattar mycket, även om han föredrar att köra bil under regniga dagar eller kalla vintermorgnar. När Nuutinen närmar sig pensionen, ser han fördelarna i en cykel som är enkel att använda, särskilt när flexibiliteten i benen kanske inte är som förr. Han valde en modell med lägre ram för att göra det så enkelt som möjligt att kliva på och av.

Nyckelpunkter:

  • Timo Nuutinen väljer en Helkama-elcykel för pendling och daglig motion.
  • Anställda kan utnyttja bruttolöneavdrag för att finansiera en elcykel som ett förmånligt och hälsosamt transportalternativ.
  • Elcyklar erbjuder en bekväm lösning för arbetsresor, även på sträckor med varierande terräng.

CYKELN TILL BUTIKEN OCH TILL AKTIVITETER

En entusiastisk cyklist berättar om sin positiva erfarenhet av att använda cykeln som ett transportmedel. Att byta ut den gamla cykeln mot en ny, välutrustad stadshybrid innebar en uppgradering och samtidigt besparingar.

För henne är cyklingen inte bara ett bekvämt sätt att förflytta sig, utan även en viktig del av den dagliga motionen. Även om cykelturer till arbetsplatsen som ligger ungefär 2 mil bort är mer sällan förekommande, är cykeln en idealisk lösning för kortare vardagsresor som att handla eller att åka på utflykt.

Service och underhåll är avgörande faktorer för att säkerställa en problemfri cykelupplevelse. Regelbundet underhåll och rätt tidpunkt för reparationer förlänger cykelns livslängd och bidrar till en tryggare resa.

Hennes beslut påverkas också av andra anledningar. Hon föredrar att välja cykeln framför bilen av miljöskäl. Kärleken till cyklingen är en annan viktig faktor, och det är inte ovanligt att hon ger sig ut på en cykeltur bara för nöjes skull.

Med ett framtidsperspektiv planerar cyklisten att, när möjligheten ges, cykla till arbetet 1-2 gånger i veckan. En timmes cykeltur på belyst asfaltväg anses vara en behaglig sträcka att avverka.

CYKELN ÖKAR MOTION, MOTION HJÄLPER TILL ATT ORKA

På Glaston ser HR-chefen Stiina Enqvist förmånen med en cykel som ett sätt att stödja personalens välbefinnande. Förmånen är inte begränsad till att enbart pendla till jobbet; anställda kan använda cykeln på fritiden. Regelbunden motion är avgörande för att orka med den dagliga arbetstakten, därför lägger företaget vikt vid förmåner som främjar fysiska aktiviteter.

Motionserbjudanden hos Glaston:

  • Fullt utnyttjande av motionssedlar
  • Olika träningsklubbar
  • Välbefinnandedagar

Hittills har ett tjugotal anställda tagit del av tjänstecykelförmånen, inklusive Enqvist själv. Enqvist, som är en löpningsentusiast, valde en lätt kolfiberram till sin tjänstecykel som har större ram än hennes tidigare cykel vilket förbättrar komforten under färd. På grund av den varma sommaren fann hon cyklingen som en perfekt kompletterande aktivitet till löpningen.

Cykeln beställdes genom det uppskattade företaget Vapaus, en tjänsteleverantör som gör processen smidig för HR genom färdiga informationspaket till anställda och enkla lösningar för att hantera fördelar via deras app. Enqvist framhåller dock att en oväntad kostnad för arbetsgivaren är pensionsavgifterna, något som man hoppas skall harmoniseras med skattemyndigheternas behandling av förmånen.

Vanliga frågor

Vilka fördelar finns det med att välja en förmånscykel?

På vilket sätt kan företag dra nytta av förmånscykelprogram?

Företag kan dra nytta av förmånscykelprogram genom:

  • Förbättrat företagsimage som ett grönt företag
  • Hälsosammare medarbetare med potentiellt minskad sjukfrånvaro
  • Skattemässiga fördelar genom subventionerade anställningsförmåner

Kan kommunanställda också få tillgång till förmånscyklar genom sina arbetsgivare?

Ja, kommunanställda kan ofta få tillgång till förmånscyklar genom sina arbetsgivare, förutsatt att kommunen har ett sådant program etablerat.

Vilka regler gäller för FÖR förmånscykLAR?

Skatteverket subventionenar cyklar till anställda genom ett skatteavdrag på upp till 3,000 kr per år, per cykel. Avdraget räknas man på förmånsvärdet. Förmånsvärdet är lite enkelt utryckt det maknadsmässiga värdet av att ha tillgång till en vara under ett år och något vi har räknat fram på bilar sedan länge. För cyklar såräknar vi fram förmånsvärdet baserat på inköpspriset, cykelns livslängd, och den statliga inlåningsräntan.

I praktiken, så nyttjar de flesta förmånscyklister "hela förmånsvärdet" så att säga. Utöver denna direkt besparing i skatt, så sparar också anställda i regel även på själva löneväxlingen, som är avhängig din skattesats. 

Du kanske också gillar

Cykel-stories: EN ÅTERBRUKAD EL-CYKEL LÖSER LIVSPUSSLET
Cykel-stories: EN ÅTERBRUKAD EL-CYKEL LÖSER LIVSPUSSLET
19 januari, 2024

Katri har alltid haft en passion för cykling, och detta intresse fick en ny dimension efter att hon behövde rehabilitera...

Vad har arbetsgivare att vinna på att erbjuda sina medarbetare förmånscykel?
Vad har arbetsgivare att vinna på att erbjuda sina medarbetare förmånscykel?
2 februari, 2024

CYKELFÖRMÅN - En nyckel till en hälsosam arbetsplats Att erbjuda förmånscykel som en del av anställningspaketet kan vara...

De bästa cykelmodellerna för pendling
De bästa cykelmodellerna för pendling
19 januari, 2024

Upptäck de bästa cykelmodellerna som är perfekta för pendlare och lär dig hur du väljer rätt cykel för dina behov.