Några EXEMPEL PÅ FÖRMÅNSCYKLAR

Här nedan ser du exempel på två olika cyklar, med två olika skattesatser och en kalkyl för respektive cykel. Då du betalar cykeln via ett bruttolöneavdrag avgör totalbeloppet och din skattesats din slutgiltiga besparing i kronor och ören. Men tänk på att dessa bara är exempelberäkningar - det är din skattesats och löneadministration som avgör.

EXEMPEL 1: Pendlarcykel som FÖRMÅNSCYKEL

Stålhästen Suverän Steps (klassisk robust pendlarcykel)

stallhästen calculation

EXEMPEL 2: TERRÄNGCYKEL SOM FÖRMÅNSCYKEL

CANYON Neuron ON:6 (E-MTB)

neuron calculation

Sammanfattningsvis sparar du i regel alltid via ett förmånscykelupplägg. Alla gör en besparing på själva grundavdraget som görs. Utöver det så är det din marginalskatt som ger utväxling.

Det som är svårt att jämföra vid ett privatköp är försäkringen, då dessa har olika villkor och förutsättningar. Köper du en cykel privat så täcks du av din hemförsäkring, men ofta bara upp till vissa belopp, med olika villkor per bolag och i regel har du en åldersavskrivning.

Många försäkringsbolag godkänner inte hyrda varor. Vapaus har därför en egen försäkring i paketet, som vi tycker är betydligt förmånligare med tydliga villkor om värde (fullvärde) och blixtsnabb hantering, då vi gör det själva.

Du kanske också gillar

Smidig och säker vintercykling - här är våra 7 bästa tips!

November. Tunga andetag, mörker och spöregn - det kanske är dags att packa undan cykeln för i år? Nja, så behöver det inte se ut. Med rätt cykel, utrustning och attityd är vintercykling inget problem, inte ens i kalla Sverige. 👀 Tvärtom har vintercykling istället blivit mångas favorithobby och ett gångbart pendlingssätt. Visst, mörka cykelvägar, halka och blötsnö kanske inte låter jätteroligt på pappret, men med rätt utrustning och inställning kan du vända om det till en njutbar upplevelse. Vintercykling är faktiskt ännu mer miljövänligt än vanlig cykling, och är det inte skönt att slippa skottning, isskrapning och annat som hör till bilkörning under vintern? Mörkret, isen och snön gör dig också till en bättre cyklist. Och när våren väl kommer kan du njuta ännu mer av plana och fina cykelvägar utan snö och slask. 😍 Men oavsett om det är helt nytt för dig eller inte så har vi ett gäng goda råd att komma med. Här är våra 7 bästa tips för smidig, säker och rolig vintercykling! 👇

Läs

Vad är en elcykel och hur hittar du en riktigt bra modell?

En elcykel är precis vad det låter som: en cykel som är utrustad med elektrisk motor. Det är en fordonstyp som snabbt blir populärare, både i Sverige och utomlands. Och det är ingen överraskning; med en elcykel kan du enkelt cykla många kilometer om dagen utan att svettas. I denna utförliga guide hittar du allt du behöver veta kring att äga och använda en elcykel.

Läs

Studie i Finland visar att personer med förmånscykel cyklar över fem gånger mer än andra

Enligt en ny studie som genomförts i Finland cyklar personer med förmånscykel i genomsnitt hela 1 217 km om året. Det är över fem gånger mer än genomsnittet i både Finland (Traficom) och Sverige (Trafikverket) som ligger kring 235 km. Detta och mycket annat utforskas i Vapaus studie “Förmånscyklar i Finland” från 2024, där nästan 4 600 anställda med förmånscykel i hela landet svarade på enkäten.

Läs