Vad är en elcykel och hur hittar du en riktigt bra modell?

En elcykel är precis vad det låter som: en cykel som är utrustad med elektrisk motor. Det är en fordonstyp som snabbt blir populärare, både i Sverige och utomlands. Och det är ingen överraskning; med en elcykel kan du enkelt cykla många kilometer om dagen utan att svettas. 

I denna utförliga guide hittar du allt du behöver veta kring att äga och använda en elcykel.

Vad är en elcykel? Är det samma sak som e-bike?

Kärt barn har många namn. Elcyklar kallas även för e-bikes, elektriska cyklar eller pedalassisterade cyklar. “Elcykel” är dock den vanligaste termen i Sverige, och vad vi kommer att kalla det för i denna artikel. 

  • En elcykel är en cykel med en elektrisk motor som hjälper till att driva den. 
  • Motorkraften får inte vara högre än 250 W.
  • Motorn fungerar bara när du trampar. 
  • Motorkraften stängs av vid 25 km/h.

Om elcykeln uppfyller dessa krav ses den som en cykel ur laglig synvinkel. Då behöver du inte ha körkort eller trafikförsäkring för att använda den, och du kan cykla på samma cykelbanor, vägar och stigar som vanliga cyklar.

Reglerna är dock annorlunda om du har mer motorkraft, eller om elcykeln går att köra utan att trampa. Om en cykel har en motor kraftigare än 1 kW och en maxhastighet på 25 km/h räknas den som en motoriserad cykel. Du kan fortfarande använda cykelbanor men du måste ha trafikförsäkring.

Det finns andra typer av pedalassisterade cyklar som är ännu kraftigare och snabbare, men de räknas som elektriska mopeder, vilket är något helt annat än de elcyklar vi pratar om i den här artikeln. 

Elcykelförsäljningen växer så det knakar!

Elcyklar blir bara populärare och populärare. Och det går fort; 2020 ökade elcykelförsäljningen med hela 50% jämfört med tidigare år. Visst, pandemin var en drivande faktor, men det handlar även om en grön omställning till miljövänligare pendling och transportsätt. 

Hela 49% av cyklarna som såldes under 2023 räknas som pedalassisterade cyklar. De är extra populära i storstadsområden där de erbjuder ett bekvämt, effektivt och grönt alternativ till bilkörning. Det är också glädjande att regeringen valt att aktivt stödja utvecklingen genom incitament och förbättrad cykelinfrastruktur, exempelvis i Stockholm och Göteborg. Och vi på Vapaus ser en tydlig trend: personer med förmånscykel kör mindre bil.

Elcyklar är dessutom mångas favorit som förmånscykel: 70% av förmånscyklarna från Vapaus under 2023 var elcyklar - alltså över två tredjedelar!

Varför ska du skaffa en elcykel?

Det är rätt enkelt att förstå varför elcyklar är så populära, då det finns många saker som gör dem bättre än vanliga cyklar och andra transportsätt. 

Elcyklar gör cykling tillgängligt för alla, oavsett fysisk form. Elmotorn hjälper dig att cykla längre än någonsin tidigare och njuta av nya vyer och landskap. Och elcyklar ger faktiskt god motion, även om de inte är lika krävande som en vanlig cykel. Med en elcykel kan du ta dig an längre distanser, samtidigt som du inte behöver tänka lika mycket på väder, vind och uppförsbackar. Ditt hjärta, dina leder och dina muskler kommer ändå att få en god workout.

En elcykel är också mycket enklare och bekvämare. Du kan cykla fort utan att oroa dig för att bli svettig i armhålorna eller pannan. Om du pendlar till jobbet behöver du alltså inte duscha eller byta om när du kommer fram. 

Det finns också en annan fin sida av bekvämligheten: vardagslogistik. En elcykel är alldeles perfekt för att handla, köra hem matvaror eller pendla med småbarn. I stort sett är det bara dina tillbehör som sätter gränserna.  

Elcyklar är miljövänliga eftersom de inte orsakar utsläpp. Det brukar dessutom bli mycket billigare än att ha bil eller motorcykel. Cykelvägar är ofta det allra snabbaste sättet att ta sig fram i storstadsområden, vilket gör en elcykel till ett riktigt vardagshack.

Men en elcykel passar till så mycket mer än bara pendling; den är lika bra som renodlad nöjescykel. Om du gillar mountainbiking kan du låta motorn hjälpa dig i uppförsbackarna, och sedan njuta av nedförsbackarna i full fart. Total frihet och cykelglädje!

Finns det några nackdelar med elcyklar?

Du kanske redan kollar efter nya och begagnade cyklar på nätet? Då vet du säkert att elcyklar brukar vara dyrare än vanliga cyklar i samma klass. Underhåll och service kostar lite mer, eftersom elcykelkomponenter är dyrare och nöts ned snabbare. Elektroniken kan också kräva extra underhåll.

Elcyklar är bra på att hantera väder och vind, men de kräver mer underhåll än en vanlig cykel för att hållas i toppskick. Batteriet behöver laddas, vilket du måste komma ihåg innan du ger dig ut på äventyr. Tänk på att många modeller har avtagbara batterier som du enkelt kan ta med dig hem och ladda. Smidigt, va?

Elcyklar är tyngre än vanliga cyklar, så det kan vara jobbigare att lyfta och flytta dem. Tyngden märks dock inte när du cyklar. Motorn slutar producera kraft vid 25 km/h - om du vill cykla fortare än så är det upp till dig att lägga manken till. 

Slutligen kan en del cykelmänniskor mena att elcyklar och andra pedalassisterade cyklar är en form av fusk som inte räknas som cykling. Men om du själv känner så är det kanske läge för en vanlig cykel istället? Vi skulle dock råda dig att ändå testa en elcykel - du kanske ändrar dig!

Hur cyklar du på en elcykel?

Obs: denna guide gäller endast pedalassisterade cyklar, inte elmopeder eller modeller med gasreglage.

Elcyklar passar bra för alla, inklusive småbarn. 

När du har lärt dig att cykla vanlig cykel fungerar en elcykel ungefär likadant. Om inte annat så lär du dig fort; det är enkelt och väldigt likt vanlig cykling.

Motorkraften från pedalassisteringen finns bara där när du trampar. När du slutar trampa händer samma sak som med en vanlig cykel: kraften försvinner. Vi rekommenderar att du först testar elcykeln i en lugn och säker miljö. Känn in cykeln och hur den beter sig i olika situationer. Sen är det bara att tuta och köra!

Några tips för att snabbt och säkert lära dig cykla elcykel:

  • Använd olika assistansnivåer: vänj dig vid att byta assistansnivå när det behövs. Du kommer inte behöva maxnivå hela tiden (kom ihåg att den högsta inställningen drar mest batteri).
  • Testa olika växlar: elcykelns kraft kanske gör att du vill ha i högsta växeln hela tiden, och dessutom ha motorn på max? Nej, det bör du undvika. Cyklar med kedjeväxlar slits snabbare om du hela tiden har samma växel i. 
  • Öva på att bromsa: elcyklar väger lite extra, så det är bra att vänja dig vid en något längre bromssträcka.
  • Lär dig att använda gåassistans (något de flesta modeller har): elcyklar är ganska tunga och gåassistans gör det mycket enklare att få upp cykeln för ramper eller annan utmanande terräng.

Vad finns det för olika typer av elcyklar?

Svaret är enkelt! I princip alla cyklar du kan tänka dig finns som elcyklar, så du kan välja och vraka och hitta den elcykel som passar dig allra bäst.

Här är några av de vanligaste typerna: 

  • “Vanlig elcykel” (citybike, hybridcykel): perfekt för dig som vill pendla relativt korta sträckor utan att svettas.
  • Elektrisk mountainbike: för dig som vill ge dig ut på äventyr i skog och mark året om, oavsett väder.
  • Elektrisk gravelbike och landsvägscykel: motorns maxgräns på 25 km/h gör att dessa inte är lika vanliga som andra cykeltyper, men de finns, främst i form av olika gravelbikes.
  • Elektrisk touringcykel: en touringcykel (långfärdscykel) är - precis som det låter - perfekt för att cykla långa distanser, men den fungerar lika fint som pendlingscykel. 
  • Elektrisk lastcykel eller hopfällbar cykel: många som bor i täta storstadsmiljöer uppskattar dessa cykeltyper, då de är perfekta för att transportera saker eller förvara cykeln på ett smidigt sätt.
  • Elcyklar för kvinnor och män: ja, vi vet att detta är ett gammaldags sätt att se på det - cyklar har inget kön. En cykelmodell kan passa vem som helst, så länge storleken är rätt.

vapaus-formanscykel-ecykel-skaffa-en-cykel-1

Så här hittar du helt rätt elcykel

Att hitta rätt elcykel handlar om att matcha dina behov. Vi rekommenderar att du frågar någon på cykelaffären, eller kanske en kompis med riktigt bra koll på cyklar? Vår erfarenhet är att lokala cykelaffärer erbjuder den bästa servicen.

Här är några bra saker att fråga dig själv:

  • Hur långa distanser kommer du cykla?
  • Vilka typer av terräng handlar det om?
  • Kommer du att cykla året om?
  • Kommer du att använda cykeln för att transportera saker?
  • Vill du kunna få loss batteriet och ladda det hemma?

Nu har du rätt bra koll på dina behov, så det är dags att lägga upp en budget. Det finns elcyklar av hög kvalitet för ungefär 20 000-30 000 kr, men riktiga premiummodeller kan kosta så mycket som 100 000 kr. Titta närmare på dina behov och din budget för att göra ett så passande val som möjligt.

Hett tips! Cykelförmån är ett superbra sätt att få tag i en billigare elcykel. Men din arbetsgivare måste erbjuda förmånen för att du ska kunna utnyttja den. Skattereglerna kring förmånscyklar gör att du kan spara mellan 20% och 40% på din cykel. Här är några goda råd för att övertyga din arbetsgivare om att börja med cykelförmån.

Vad kostar en elcykel? Varför är de dyrare än vanliga cyklar?

Du undrar säkert varför elcyklar kostar mer än vanliga cyklar? Jo, förklaringen är rätt enkel: elcyklar är mer högteknologiska och har fler komponenter. Det är helt enkelt dyrare att utveckla och tillverka en mer avancerad produkt.

Canyon NeuronON city-2

Här är några faktorer som påverkar priset på en elcykel:

  1. De elektroniska komponenterna som motor och batteri har stor påverkan på priset. Etablerade tillverkare som Shimano, Bosch, and Brose erbjuder riktigt bra alternativ.
  2. Bortsett från elektroniken beror priset på ungefär samma saker som hos vanliga cyklar:
  • Cykeltyp: citybikes brukar vara de billigaste elcyklarna, medan heldämpade elmountainbikes är dyrast. 
  • Rammaterial: aluminium är ett prisvärt och vanligt förekommande material i elcyklar. Kolfiber är dyrare och lättare.
  • Motor och batteri: mountainbikes och lastcyklar har motorer med mer drivmoment och större batterier (räknat i kilowattimmar), vilket gör att de kostar mer. 
  • Komponentkvalitet: kvalitet kostar, men det håller också längre och gör cykeln bättre. I de flesta fall räcker det med mellanbra komponenter.
  • Märke: priset beror som alltid på vilket varumärke du väljer. Vissa är populära och hypade, vilket gör att en cykel med vissa specifikationer kostar mer än hos andra märken.
  • Återförsäljare: det finns riktigt bra erbjudanden på nätet. Men det kan också vara en god idé att se vad traditionella cykelbutiker har att erbjuda, då de erbjuder personlig service och goda råd. 

649442db97203d4ae192e1dd_4F4A8668

Finns det billiga elcyklar som ändå är bra?

Vi menar att prislapp och kvalitet går hand i hand, men det finns deals där ute som ger dig mycket cykel för pengarna.

En prisvärd elcykel är ett helt OK alternativ om du cyklar rätt lite. Men i takt med att du cyklar mer eller på ett mer utmanande sätt blir kvaliteten viktigare. En cykel av hög kvalitet håller längre och betalar igen det; det är en investering i hållbarhet, säkerhet och glädje.

Om du skaffar en elcykel som förmånscykel kan du dock spara en hel del pengar….

Elcykel som förmånscykel – att tänka på

Först och främst behöver du kontrollera att din elcykel verkligen räknas som cykel, så att du kan använda den lika fritt som en vanlig cykel. Pedalassisterade elcyklar (rätt klassificering) slutar att ge motorkraft när du når 25 km/h, och maxkraften är 250 W.

När du har förmånscykel har du också möjlighet att bygga ett förmånligt cykelpaket, inklusive en underhållsbudget. Vi rekommenderar starkt att du tar med underhåll i paketet, då det hjälper dig att hålla din elcykel i toppskick under lång tid framöver.

Slutligen: kolla igenom förmånscykelavtalet så att du får god koll på eventuella prisgränser och andra villkor. Om det skulle visa sig att din cykel är lite för dyr kanske du kan betala mellanskillnaden själv? Är du nyfiken på hur mycket billigare din elcykel kan bli som förmånscykel? Använd vår kalkylator!

Du kanske också gillar

Smidig och säker vintercykling - här är våra 7 bästa tips!

November. Tunga andetag, mörker och spöregn - det kanske är dags att packa undan cykeln för i år? Nja, så behöver det inte se ut. Med rätt cykel, utrustning och attityd är vintercykling inget problem, inte ens i kalla Sverige. 👀 Tvärtom har vintercykling istället blivit mångas favorithobby och ett gångbart pendlingssätt. Visst, mörka cykelvägar, halka och blötsnö kanske inte låter jätteroligt på pappret, men med rätt utrustning och inställning kan du vända om det till en njutbar upplevelse. Vintercykling är faktiskt ännu mer miljövänligt än vanlig cykling, och är det inte skönt att slippa skottning, isskrapning och annat som hör till bilkörning under vintern? Mörkret, isen och snön gör dig också till en bättre cyklist. Och när våren väl kommer kan du njuta ännu mer av plana och fina cykelvägar utan snö och slask. 😍 Men oavsett om det är helt nytt för dig eller inte så har vi ett gäng goda råd att komma med. Här är våra 7 bästa tips för smidig, säker och rolig vintercykling! 👇

Läs

Vad är en elcykel och hur hittar du en riktigt bra modell?

En elcykel är precis vad det låter som: en cykel som är utrustad med elektrisk motor. Det är en fordonstyp som snabbt blir populärare, både i Sverige och utomlands. Och det är ingen överraskning; med en elcykel kan du enkelt cykla många kilometer om dagen utan att svettas. I denna utförliga guide hittar du allt du behöver veta kring att äga och använda en elcykel.

Läs

Studie i Finland visar att personer med förmånscykel cyklar över fem gånger mer än andra

Enligt en ny studie som genomförts i Finland cyklar personer med förmånscykel i genomsnitt hela 1 217 km om året. Det är över fem gånger mer än genomsnittet i både Finland (Traficom) och Sverige (Trafikverket) som ligger kring 235 km. Detta och mycket annat utforskas i Vapaus studie “Förmånscyklar i Finland” från 2024, där nästan 4 600 anställda med förmånscykel i hela landet svarade på enkäten.

Läs