Guide: allt du behöver veta om cykelpendling

Cykelpendling har många fördelar! Vill du börja dra ditt strå till stacken och minska dina utsläpp? Har du svårt att få tid för motion och rörelse i vardagen? Blir det mer och mer arbete på plats på kontoret som kräver pendling? Om du väljer cykeln kan du slå fler flugor i en smäll - och dessa saker är bara några av dem. 😉

Slå dig ned i fåtöljen med en kopp kaffe eller te så tar vi en närmare titt på allt det som cykelpendling har att erbjuda. När du läst detta blogginlägg vill vi lova att du är bra mycket mer sugen på att börja cykla till jobbet! 🚴💨

Vi kommer att titta närmare på dessa saker i inlägget:

  • 3 utmärkta orsaker att börja cykelpendla
  • Vilka cyklar är bäst vid olika pendlingsdistanser?
  • Utrustning du måste ha vid cykelpendling
  • Så här kommer du igång med cykelpendling
  • Vanliga utmaningar vid cykelpendling - och smidiga sätt att lösa dem
  • Grundläggande cykelunderhåll
  • Viktiga trafikregler för cyklister

3 utmärkta orsaker att börja cykelpendla

Om du läser denna artikel är du säkert redan medveten om en del av fördelarna med cykelpendling. Men det finns så många olika orsaker att vi tycker att de är värda att nämna. Känns det som att du redan har full koll? Gå vidare till nästa del om pendlingscyklar istället!

1. Fysiskt och psykiskt välmående

En lika självklar som viktig orsak till att cykelpendla är att din kropp och hjärna mår mycket bättre av att cykla till jobbet än att sitta still i bilen eller kollektivtrafiken. 

Cykelpendling gör att du kan tillgodose ditt behov av motion och rörelse på ett smidigt sätt. Några av fördelarna är att du kommer i form, inte blir sjuk lika ofta tack vare ett bättre immunsystem och att du blir på bättre humör till vardags. 😌

2. Spara tid och pengar

Enligt Leaseplan Car Cost Index 2021 som tittar närmare på bilägande i 22 europeiska länder kostar det i genomsnitt 8 900 kronor i månaden (ca 107 000 kronor per år) att äga ett fordon i Sverige, inklusive bränsle, värdeminskning, skatt, försäkring och underhåll. Detta tar inte hänsyn till ökade bränsle- och elpriser som troligen lär göra det ännu dyrare i framtiden.

De som väljer kollektivtrafik sparar rejält med pengar jämfört med bilägare. SL:s månadskort i Stockholm kostar 1 060 kronor för vuxna, ungefär 35 kronor om dagen. Om du åker kollektivt i båda riktningarna blir det bra mycket billigare än bil per kilometer, för att inte tala om hållbarare. 

En cyklist som spenderar kring 14 000 kronor om året på sin cykel och cykelutrustning betalar ungefär lika mycket som en person som åker kollektivt (med SL som exempel). Men den beräkningen har inte cykeln livslängd i åtanke; en kvalitetscykel håller i flera år, vilket gör att den blir mer prisvärd över tid i jämförelse med att köpa ytterligare busskort, inklusive underhåll och utrustning. För att inte tala om skillnaden du gör för samhället - cykelpendling gör verkligen att fossildrivna transportmedel känns som dyra fossiler från urtiden.

Många gånger är cykeln dessutom ett snabbare alternativ, speciellt om du pendlar igenom intensiva miljöer med många byten eller opålitliga alternativ. Du har dessutom flexibiliteten att kunna parkera cykeln var du vill, utan att behöva tänka på tidtabeller, rutter eller infartsköer. 

Exempel på jobbpendling från Solna (Solna C) till Södermalm (Skanstull)

  • Bil: 15 minuter (detta inkluderar inte att hitta parkering och tar ej hänsyn till eventuella trafikproblem. I detta fall måste du även betala trängselskatt).
  • Kollektivtrafik: 25 minuter (inkluderar inte gång, väntetider och potentiella förseningar).
  • Cykel: 30 minuter (direkt dit du vill utan strul med parkering eller förseningar, beräknat med en blygsam medelhastighet på 16 km/h).

Vapaus_Spring_2024_AG

3. Du minskar dina transportrelaterade utsläpp 

Du har säkert redan koll på att transport är en av de största källorna till skadliga klimatutsläpp. Varje gång du väljer transportsätt spelar roll och gör en positiv eller negativ skillnad för miljön, och det är verkligen stor skillnad mellan alternativens påverkan.

Och du kan säkert redan gissa vilket fordon som släpper ut minst koldioxid?

Japp, det är cykeln. Varje kilometer av cykelpendling är ett steg i hållbar riktning, och du inspirerar kanske dina kollegor att börja göra detsamma? 

Cykelpendlingens växande popularitet gör dessutom att kommunen och andra beslutsfattare får upp ögonen och börjar erbjuda bättre infrastruktur. Cyklar tar upp mindre utrymme än motorfordon, för mindre oljud och leder till en trevligare stadsmiljö. 

Vilka cyklar är bäst vid olika pendlingsdistanser?

Nu när du har koll på grunderna är det dags att ta ytterligare ett steg närmre cykelsadeln. Själva cykeln är så klart den allra viktigaste utrustningen för cykelpendlare. Det är viktigt att jämföra olika modeller och hitta rätt, speciellt om du vill börja cykelpendla varje dag. 🚲

Men vad är det egentligen som utgör en bra pendlingscykel? Jo, svaret beror framför allt på den distans du pendlar och hur du planerar att använda cykeln i övrigt. Här är några rekommendationer baserat på olika pendlingsavstånd. 

Om du cyklar kortare än 5 km i innerstadsmiljö

Om du bor nära din arbetsplats och rutten främst handlar om stadsmiljöer går det nästan bra med vilken cykel som helst. Det är inga problem att snabbt cykla upp till 5 kilometer, även med en tyngre cykel. 

Vill du testa lite innan du bestämmer dig? Varför inte pendla några gånger med en hyrcykel? Många städer har cyklar som du enkelt kan hyra genom appar. På så sätt kan du testa din nya, hälsosamma rutin utan att lägga ned så mycket pengar. Om rutten och pendlingen känns bra kan du sedan bestämma dig för att skaffa en egen cykel. Stadscyklar och hybridcyklar passar alldeles utmärkt vid korta pendlingsavstånd - det är bara att sätta på dig hjälmen och ge dig ut på vägarna!

Vapaus_Spring_2024_BH (1)-1

Om du cyklar mellan 5 och 15 km, mestadels i innerstadsmiljö

Det går ofta bra att pendla något längre med en stadscykel eller hybridcykel, men när det handlar om distanser kring 10 kilometer kan det vara läge att titta närmare på gravelbikes och landsvägscyklar. Längre distanser brukar innebära fler raksträckor, vilket gör att du gradvis kan börja cykla snabbare i takt med att du blir i bättre form. 

Om du vill undvika att komma fram svettig till jobbet kan en elcykel vara ett bra alternativ vid längre cykelturer. Valet av elcykel beror på din rutt, samt om du dessutom vill använda cykeln till fritidsaktiviteter. Även en mountainbike kan vara ett bra alternativ vid dessa distanser, men tänk på att den cykeltypen är tyngre att trampa. Glöm inte att tänka på tillbehör och lastmöjligheter, då detta blir viktigare ju längre du pendlar. Välj en cykel som kan ha cykelväskor och andra nyttiga tillbehör. 

Om du cyklar över 15 km 

Om din cykelpendling börjar bli så lång som 20 kilometer enkel väg är stadscyklar och hybridcyklar inte längre särskilt bekväma alternativ. Vid dessa distanser är det dags att utforska långdistanscyklar som gravelcyklar och landsvägscyklar. De cykeltyperna gör långa pendlingar smidigare och snabbare. Men ha i åtanke att racercyklar med viss kroppshållning och supertunna däck kan vara obekväma - eller till och med farliga - i stadsmiljö.

Däcken gör stor skillnad för rullet och komforten vid längre distanser, så de kan definitivt vara värda att investera extra i. Elcyklar brukar ha många olika däckalternativ att välja på. Vid pendling på över 15 km spelar även vägbanan och terrängen stor roll. Om du cyklar på grusvägar eller skogsvägar är det absolut läge att välja en cykel som passar dessa underlag.

6530fb37a1ba6b46284062dd_N11421-PO1-N12916-A01-allday-ss22-bf-2817

Om du cyklar året om

Välj som sagt cykel utifrån dina pendlingsvanor och övriga behov, men investera alltid i en kvalitetsmodell. Året runt-cykling (inklusive vintercykling) sliter mer på cykelns komponenter, och då håller budgetcyklar sällan måttet. Ett annat bra tips är att hålla det enkelt; ju fler extra delar eller tillägg, desto större risk att något slits ut eller går sönder.

Om du frågar en cykelexpert får du kanske förslaget att skaffa en separat vintercykel. Och det är ett kanonbra val om du har budget, förvaringsutrymme och annat som krävs för att ha två cyklar. Om du har en sommarcykel och en vintercykel kan du välja en vinteranpassad modell med breda, dubbade däck och en bekväm körställning, så att du kan pendla smidigt i utmanande väderförhållanden. Gravelcyklar och mountainbikes brukar vara de bästa alternativen. 

Du behöver också välja mellan att cykelpendla med en elcykel eller en traditionell cykel. Pendlingens längd är en faktor, men du behöver även ha din budget i åtanke, samt om du vill pendla för att komma i bättre form eller främst koppla av utomhus på vägen till jobbet. 

Utrustning du måste ha vid cykelpendling

OK, nu har du förhoppningsvis hittat en passande cykel, men du behöver också några tillbehör för att göra din pendling säker och bekväm. Här hittar du alla de viktigaste tillbehören, uppdelat i tre kategorier: säkerhet, kläder och komfort.

Säkerhet

Säkerhet är den allra viktigaste kategorin, så vi tar den först. Cyklister är sårbara vid olyckor, oavsett om det handlar om kollisioner med fordon, fotgängare eller andra hinder. Se till att du alltid är väl skyddad och syns bra i trafiken. 

  • Hjälm: Alla cyklister som bryr sig om sin säkerhet och hälsa måste ha hjälm. En bra hjälm kostar någonstans mellan 500 och 1 500 kronor. Snacka om billig livförsäkring!
  • Fram- och baklampor: Krävs enligt lag när det inte är så ljust ute. Det är även en god idé att ha reflexer på cykeln och cykelkläderna så att du syns bättre.
  • Ringklocka: Att ringa i cykelklockan när du passerar fotgängare är alltid en god idé för att uppmärksamma dem på att du kommer, så att du kan åka förbi på ett säkert sätt.
  • Lås: Rekommenderas starkt, oavsett var du vanligtvis förvarar din cykel. Glöm inte att låsa hela cykelramen för bästa möjliga stöldskydd.
  • Multiverktyg, pump och extra innerslang: Ett grundläggande underhålls- och reparationskit håller cykeln på vägen och gör att du enkelt kan hantera småproblem på vägen till eller på jobbet. 
  • Tålamod: Det allra billigaste skyddet vid cykelpendling. Ett smart och hänsynsfullt trafikbeteende är helt gratis, och minskar risken för olyckor, sprider goda vibbar och ger cyklister ett bättre rykte. 

Kläder

Såvida du inte råkar jobba som cykelbud är det bra att ha olika kläder för cyklingen och jobbet. Cyklister är exponerade för väder och vind; även om du bara cyklar under sommaren måste du vara förberedd. 

  • Vädersäkra jackor och byxor: Plaggen bör åtminstone skydda mot vind, men det kan vara bra att vara förberedd på regn med vattentäta kläder. 
  • Luftigt lager närmare kroppen: Rätt lager av kläder baserat på väderförhållandena är nyckeln till en bekväm cykelpendling. 
  • Handskar och mössa/pannband: Vinden brukar börja kännas kall kring ungefär 15 grader, så det är lika bra att vara förberedd med saker som mössa och handskar ifall det skulle bli kyligt.
  • Cykelbyxor: De är inte ett måste, men det blir definitivt bekvämare, även under kortare turer. 
  • Rätt skor: Cykelskor är en god idé om du cyklar längre distanser eller använder clipless-pedaler. För kortare turer fungerar det med nästan alla typer av skor, förutom flip-flops. 

Komfort

Här är några tillbehör som gör din cykelpendling mer bekväm:

  • Cykelväskor eller riktigt bra ryggsäck: Det finns många olika sätt att få med dig saker när du cykelpendlar. Du kan exempelvis sätta fast cykelväskor på styret, sadeln, ramen eller pakethållaren. Valet av utrustning beror på hur mycket du vill transportera, men även hur långt du cyklar då det kan bli obekvämt att ha ryggsäck när du cyklar längre distanser. Glöm inte att tänka på att skydda väskorna mot väder och vind.
  • Cykelglasögon: Bra glasögon skyddar mot bländning, regn, skräp och insekter.
  • Vattenflaska: Om du cyklar över 10 kilometer är det bra att ha med dig vatten så att du inte är uttorkad när du kommer fram.
  • Stänkskärmar: Rekommenderas starkt, så att du slipper se ut som att du deltagit i en lerbrottningsmatch när du är framme vid kontoret. Om du har en bakre stänkskärm skyddar den dessutom andra trafikanter från att skvättas ned. 
  • Hörlurar: En del gillar att lyssna på musik, podcasts eller ljudböcker när de cyklar. Brukar du göra det? Gör det på ett smart och säkert sätt genom att undvika tighta, brusreducerande hörlurar och hög volym så att du hör vad som händer i trafiken. Ett tips är att bara använda en hörlur eller välja så kallade benledningshörlurar som vanligtvis placeras framför öronen och skickar ljudvibrationer genom kindbenen, vilket gör att öronen förblir fria och kan uppfatta ljud i omgivningen.
  • Cykeldator eller mobilhållare: Att ha kartan och rutten redo på styret hjälper mycket, speciellt om du cyklar på obekanta platser. Det är trist att behöva ta upp telefonen ur fickan hela tiden. Men låt bli sociala medier och andra distraktioner när du cyklar. 

Så här kommer du igång med cykelpendling

Cykelpendling handlar mycket om att helt enkelt komma igång. Visst, det finns gott om utrustning som gör det smidigare och roligare, men det enda som du egentligen behöver är en fungerande cykel och en bra hjälm. När du väl kommit igång kan du skaffa mer utrustning - och kanske en bättre cykel - under vägens gång.

Steg 1: Se till att cykeln är i toppskick

Du kanske redan har en cykel som står och väntar i förrådet? Perfekt! Då är det dags att lämna in den på en koll eller kontrollera den på egen hand. Grunderna är allra viktigast: däck, bromsar och växlar. Om allt ser bra ut är du redo att ge dig ut på din första cykelpendling. ✅

Om du inte har en cykel än hjälper vi dig att hitta rätt senare i artikeln. 

Steg 2: Ta det lugnt i början

Vi rekommenderar att du testar att cykelpendla under en dag med fint väder. ☀️ Det är enklare att cykla när det är varmt, torrt och ljust ute - och framför allt behöver du inte någon extrautrustning. Ett bra tips är att lämna saker som arbetsutrustning, ombyte och annat på kontoret dagen innan för att göra den första åkturen så smidig som möjligt. 

I början kommer dina cykelturer troligen att handla mycket om att vänja dig vid cykeln och rutten. Tänk inte på att cykla fort; det är inte Tour de France. Att cykla i tätort kan vara utmanande, speciellt i början, så det är bra att ta det lugnt och vänja dig vid hur det känns.

Sätt ett mål, exempelvis att cykelpendla en eller två gånger i månaden, eller en gång i veckan. När du vänjer dig vid att cykelpendla kommer ditt självförtroende att växa, och det blir roligare och roligare.

Steg 3: Cykla mer och längre och bygg vanor

När du vant dig vid rutten och distansen är det dags att börja cykla mer och längre. Din cykel kommer att behöva fler tillbehör och mer underhåll. Skriv en lista med det du behöver och hitta produkter som passar.

Det är även läge att börja testa andra rutter och miljöer, vilket troligen gör att du kommer att utsättas för mer väder och vind. Om du klär dig och packar på rätt sätt är det dock inga problem att njuta av åkturerna, oavsett utmaningarna. 🤩

Steg 4: Berätta för andra hur härligt det är med cykelpendling

Så där, ja! Nu när du känner dig hemma i sadeln och regelbundet cykelpendlar till kontoret är det säkert en del av din rutin som du inte vill vara utan? 

Sprid glädjen genom att uppmuntra andra på din arbetsplats att börja cykelpendla. Peppa kollegorna och svara på deras frågor, och påpeka för din arbetsgivare om de på något sätt skulle göra det enklare för de som cyklar till jobbet. Sist men inte minst: glöm aldrig vilken viktig insats du gör för ett mer hållbart samhälle. 💚

Vanliga utmaningar vid cykelpendling - och smidiga sätt att lösa dem

“Cykelpendling låter kanon, men..”

Svett

Cykling brukar gå ganska lugnt till, men det tar inte länge innan du blir svettig, speciellt om du cyklar i motvind eller uppförsbacke. 💦

Om du vill cykelpendla utan att svettas rekommenderar vi en elcykel, då den hjälper dig med trampandet, speciellt i uppförsbackar och motvind. 

I storstäder kan en kombination av tåg och cykel hjälpa dig att undvika svett. Cykel + kollektivtrafik är fortfarande ett bra mycket mer miljövänligt alternativ än att köra bil. 

Ett annat alternativ är att ta mer tid på dig och cykla långsammare. Du kanske kan börja en kvart tidigare? Du kommer fram rätt snabbt även när du cyklar långsamt. 😌

Har du ändå strul med svetten? Då kanske det är lika bra att ta en snabbdusch när du kommer till jobbet, om det är möjligt. Glöm inte att packa med en handduk, ombyte och hygienprodukter.

Kläder

Funkar det inte att cykla i dina arbetskläder? 👗👔 Inte så konstigt! Om du planerar att cykelpendla regelbundet är det bra att dela upp dina cykelkläder och arbetskläder. Kolla in listan tidigare i artikeln för att få koll på vad som behövs. 

632d7cb2d8395f86858ea0cb_44

Transport av saker

Innan du börjar titta på cykelväskor och andra tillbehör är det viktigt att tänka på vad som behöver transporteras mellan arbetet och hemmet. Laptops är en vanlig utmaning, då de är rätt tunga och behöver skyddas väl från väder, vind och stötar. Det kanske är bättre att lämna laptopen på jobbet? Om du vill göra det enklare kanske du kan göra detsamma med ombyteskläder, handduk och hygienprodukter, så allt är redo på kontoret? 

Oavsett hur du väljer att göra finns det gott om transportmöjligheter, även om du vill ha med dig fler eller tyngre saker. Lastcyklar är rejäla och ett rätt extremt alternativ, men de blir mer och mer populära tack vare att det går att få med sig så mycket.

Väder och vind

Cyklar du ofta i regn och rusk? 🌧️ Inga problem! Här är tre saker som hjälper dig att hantera utmanande väder:

  • Rätt kläder och utrustning
  • Ordentlig planering
  • God attityd

Om du cykelpendlar regelbundet måste du ha vattentäta kläder. Då är regn inga problem, men det är desto svårare att skydda sig mot kraftig blåst. Du kan komma undan vinden genom att cykla tidigare på morgonen (vid den tiden är det oftast lugnare) eller att ge dig ut när det är bra väder.

I grund och botten är det dock främst en attitydfråga. Du kan inte ändra på naturens förutsättningar, men du kan ändå välja att cykelpendla trots tuffa förhållanden. Om du ger dig ut med god attityd och peppar dig att ta dig igenom cykelturen kanske du kommer fram med extra energi istället (du klarade det!)? 🙊

Nyfiken på att cykla i utmanande väder? Kolla in vår artikel om vintercykling >

Förvaring

Förhoppningsvis har din arbetsplats ett skyddat förvaringsutrymme för cyklar. Om så inte är fallet är det läge att investera i ett rejält lås. Lås fast cykeln i något stadigt och fäst låset igenom cykelns ram så många gånger som möjligt för ett maximalt skydd. 🔒

Om du har en mycket värdefull och stöldbegärlig cykel kan du ta loss framhjulet och sadeln. Visst, det är rätt besvärligt, men det gör definitivt cykeln mindre intressant för tjuvar.

I hemmet handlar cykelförvaring om hur du bor och vad du har tillgång till. Att ha cykeln helt skyddad från väder och vind är alltid allra bäst, men ett kallt förvaringsrum eller cykelskjul duger om det inte finns något annat att välja på. Förvarar du cykeln utomhus kommer det att slita extra och göra att det krävs mer underhåll.

632d7cdef0c5d755c28899e3_66

Grundläggande cykelunderhåll

En väl underhållen cykel är så säker, bekväm och snabb som den bara kan bli. 🚲 Som pendlingscyklist menar vi inte att du behöver vara proffs på cykelunderhåll, men det kan vara bra att ha grundkunskaper så att du exempelvis kan undersöka misstänkta ljud eller fixa ett punkterat däck. 

Du bör åtminstone göra en allmän genomgång en gång om året, eller när problem dyker upp. Här är några användbara tips kring de delar av cykeln som brukar kräva mest underhåll. 

Däck

Ta en titt på däcken inför varje cykeltur: har de tillräckligt med luft och är mönstret fortfarande bra? Sitter de fast utan att röra sig i sidled? Har däcken skador, eller finns det vassa saker som fastnat och skulle kunna skada innerslangen? 

Grussäsongen är extra tuff mot däcken, så det kan vara värt att öva på att byta innerslang, speciellt om du pendlar långt. Vi rekommenderar att du alltid har med dig dessa grundläggande verktyg: en liten pump, ett multiverktyg och däckspakar, samt en extra innerslang eller ett lappset.

Växlar och drivlina

Det kan uppstå många olika problem med cykelns växlar och drivlina (drevet, kassetten, kedjan, växelreglage, kablar, vevarm, etc.) ⚙️ Skramlande och klickande ljud är vanliga tecken på denna typ av problem, och i de flesta fall behöver du inte sluta cykla direkt när de dyker upp. Men det är viktigt att uppmärksamma problemen och fixa dem så fort som möjligt; om du inte gör det kan friktionen och instabiliteten leda till större problem som kan vara svårare att åtgärda. Som nybörjare är det bäst att höra av dig till en expert för att åtgärda dem. 

Bromsar

Bromsarna är din cykels allra viktigaste säkerhetsfunktion. Sluta cykla om de tar sämre eller slutar fungera helt och hållet. 🚳 I dessa fall är det bäst att lämna in cykeln hos en mekaniker, så att bromsarna repareras ordentligt. 

Vapaus_Spring_2024_BN

Viktiga trafikregler för cyklister

Nu är du redo att ge dig ut på vägarna, men först vill vi gå igenom en sak till: trafikregler.

Trafikregler för cyklister är definitivt inte regler som är gjorda för att brytas. Tvärtom! När du följer dem gör du vägarna säkrare för både dig själv och andra trafikanter, och du ger dessutom cyklister ett bättre rykte. Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på:

  • Cykla på rätt ställe – Cyklister måste använda cykelbanor när de finns tillgängliga; du får alltså inte cykla på trottoaren. Om det inte finns en dedikerad cykelbana eller cykelfil ska du cykla så långt ut till höger som möjligt på vägen. På vägen måste du följa samma trafikregler som de övriga förarna, exempelvis stanna vid rödljus.
  • Cykla i rätt riktning – Enkelriktade gator gäller även cyklar om inget annat specificeras, så du får inte cykla mot trafiken även om det är den kortaste vägen. 
  • Bär alltid hjälm – Inga undantag.
  • Stanna när du ska – Cyklister som cyklar över övergångsställen måste släppa fram trafik från både höger och vänster om de inte hoppar av cykeln och leder den. 
  • Sakta ned, även när du inte har plikt att stanna – Cykelöverfarter ses som en förlängning av cykelbanor, vilket innebär att den korsande trafiken ska släppa fram dig. Men du måste vara försiktig och anpassa din hastighet även när du har lagen på din sida, speciellt om din bana eller överfart korsar svängande trafik. 
  • Anpassa hastigheten – Många av oss har lärt oss att anpassa hastigheten på körskolan, men det är precis lika viktigt när du cyklar. Ta det lugnt i stadsmiljöer!
  • Använd ringklockan och ge extra utrymme när du passerar andra trafikanter – När du passerar någon är det ditt ansvar att göra det på ett sätt som är säkert för alla inblandade. Var extra försiktig kring människor som är ute med hund eller på trånga platser.
  • Ha en ljus framlampa och en röd baklampa i mörkret – Lagen kräver det.
  • Lägg undan telefonen när du cyklar – Vill du verkligen riskera att både du och din telefon flyger över styret i full fart? Det skulle inte vara första gången det händer, och det är helt i onödan.

Ha det så kul ute på vägarna!

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig allt du behöver för att börja cykelpendla, för att inte tala om inspiration! Om du fortfarande letar efter drömcykeln kan den bli rejält billigare med cykelförmån.

Om du redan har tillgång till cykelförmån på ditt företag rekommenderar vi att du börjar med att sätta samman en budget. Vår förmånscykelkalkylator ger dig en uppskattning på hur mycket du kan spara jämfört med att själv köpa cykeln. 

Önskar du att din arbetsgivare skulle bli mer cykelvänlig? Dela denna artikel om att skapa en cykelvänlig arbetsplats med din närmaste chef.

Vi ses ute på cykelbanan! 👋

Du kanske också gillar

Guide: allt du behöver veta om cykelpendling

Cykelpendling har många fördelar! Vill du börja dra ditt strå till stacken och minska dina utsläpp? Har du svårt att få tid för motion och rörelse i vardagen? Blir det mer och mer arbete på plats på kontoret som kräver pendling? Om du väljer cykeln kan du slå fler flugor i en smäll - och dessa saker är bara några av dem. 😉

Läs

Guide för företag: så här skapar du en cykelvänlig arbetsplats

Många företag strävar efter att skapa en mer cykelvänlig arbetsplats, och det finns jättemånga bra orsaker att göra det som vi snart tar en närmare titt på. Men vad är det egentligen som motiverar någon att cykelpendla till jobbet? Och vad finns det för hinder som kan göra att cykeln stannar kvar i garaget istället?

Läs

Smidig och säker vintercykling - här är våra 7 bästa tips!

November. Tunga andetag, mörker och spöregn - det kanske är dags att packa undan cykeln för i år? Nja, så behöver det inte se ut. Med rätt cykel, utrustning och attityd är vintercykling inget problem, inte ens i kalla Sverige. 👀 Tvärtom har vintercykling istället blivit mångas favorithobby och ett gångbart pendlingssätt. Visst, mörka cykelvägar, halka och blötsnö kanske inte låter jätteroligt på pappret, men med rätt utrustning och inställning kan du vända om det till en njutbar upplevelse. Vintercykling är faktiskt ännu mer miljövänligt än vanlig cykling, och är det inte skönt att slippa skottning, isskrapning och annat som hör till bilkörning under vintern? Mörkret, isen och snön gör dig också till en bättre cyklist. Och när våren väl kommer kan du njuta ännu mer av plana och fina cykelvägar utan snö och slask. 😍 Men oavsett om det är helt nytt för dig eller inte så har vi ett gäng goda råd att komma med. Här är våra 7 bästa tips för smidig, säker och rolig vintercykling! 👇

Läs