LADDA NER VÅR GUIDE FÖR ARBETSGIVARE
I vår smidiga guide hittar du allt du behöver veta!
Många företag strävar efter att skapa en mer cykelvänlig arbetsplats, och det finns jättemånga bra orsaker att göra det som vi snart tar en närmare titt på. Men vad är det egentligen som motiverar någon att cykelpendla till jobbet? Och vad finns det för hinder som kan göra att cykeln stannar kvar i garaget istället?Denna artikel hjälper dig som arbetsgivare att lära dig mer om cykelpendling, och vad du kan göra för att skapa en mer cykelvänlig arbetsplats. Häng med så delar vi med oss av ett gäng praktiska tips som hjälper ditt företag på traven!
Företag som uppmuntrar till cykling och andra former av hållbar pendling har lättare att uppfylla sina mål inom hållbarhet, säkerhet, hälsa, energieffektivitet, minskade utsläpp och kostnadseffektivitet.
Ett liv i rörelse förbättrar den fysiska och psykiska hälsan. Här är några av de viktigaste orsakerna till att uppmuntra cykling:
Arbetsgivare kan göra många olika saker för att få sina anställda att bli mer positivt inställda till cykelpendling. Vissa saker handlar om att ta bort praktiska hinder och göra det enklare för de som cyklar, medan andra åtgärder består av att motivera och belöna anställda som cyklar. En kombination av båda delar är allra bäst för att skapa en mer cykelvänlig arbetsplats.
Förvaring är en knäckfråga för många; de kommer helt enkelt inte att cykelpendla om de inte kan ha cykeln på ett säkert ställe under arbetsdagen. Cykelstölder är vanliga, speciellt i storstadsområden, så de har goda orsaker att oroa sig.
Detta gäller speciellt de som äger dyrare cyklar som elcyklar eller andra premiummodeller. Vi förstår absolut varför dessa cyklister inte vill lämna sina värdefulla ägodelar oskyddade under arbetsdagen.
Den bästa lösningen är ett säkert, övervakat utrymme på arbetsplatsen, exempelvis en låst källare eller ett övervakat parkeringsgarage. Dessvärre kan inte alla företag erbjuda det - då behöver de bli lite mer kreativa istället. Det kanske finns något sätt att få till en säker förvaringslösning utomhus? Delar av kontorets lobby kanske kan användas till cykelförvaring?
Om det inte går att förvara cyklar inomhus kan det innebära extra utmaningar. Kontor på högre våningsplan med en hiss som inte rymmer cyklar kan göra det svårt, då det är tufft att släpa upp tyngre cyklar för trappor, speciellt elcyklar som ofta väger över 20 kilo.
Utomhuslösningar är inte ideala, men de kan fungera om det görs på ett säkert sätt. Cyklarna behöver skyddas mot stöld och skador, även med väder och vind i åtanke. Området behöver städas regelbundet då cyklar för med sig smuts och fukt, speciellt under vissa delar av året.
Om arbetsplatsen ligger i en större byggnad kanske hyresvärden kan bygga en delad cykelparkering i ett gemensamt utrymme, så att flera av företagen kan bli mer cykelvänliga på samma gång.
För att förvara cyklar säkert och undvika skador bör de förvaras på ett sätt där ramen kan låsas ihop med fasta objekt. Förvaringslösningen bör dessutom förhindra att cykeln repas, böjs eller skadas på annat sätt.
Det finns modernare alternativ, exempelvis väggmonterade ställ som använder så lite yta som möjligt och samtidigt håller cyklarna säkra och organiserade. Om du bara har begränsat förvaringsutrymme att tillgå är det definitivt läge att utforska denna typ av lösningar.
Arbetsgivare som erbjuder goda förvaringslösningar kan få bort många av de hinder och tvivel som finns hos potentiella cykelpendlare. Det är alltså ett viktigt första steg mot en mer cykelvänlig arbetsplats.
Vem vill dyka upp genomsvettig till ett möte direkt efter cykelturen? Varken du, jag eller kollegorna. 😷
Duschtillgång är avgörande för att locka anställda att cykelpendla, men det kräver också att det finns en säker plats att förvara kläder och annan utrustning.
Om arbetsplatsen saknar dusch kan det vara en god investering att skaffa det. Vi förstår att långt ifrån alla företag kan bygga kompletta omklädningsrum med skåp och andra faciliteter, men det är ofta denna typ av möjligheter som gör att anställda vill börja cykelpendla. Duschar och omklädningsrum kan dessutom vara en vinstaffär för hyresvärden, så det kan definitivt vara värt att diskutera med dem.
Om det inte går att ha ett komplett omklädningsrum kanske det går att använda duschutrymmet? Men denna lösning har sina begränsningar—fuktiga kläder kan snabbt börja ge ifrån sig obehaglig lukt om de inte torkar ordentligt. Och sen är det ju rätt otrevligt för cyklisterna att sätta på sig de fuktiga kläderna igen när de ska pendla tillbaka.
Ett torkskåp är en kompakt, kostnadseffektiv lösning som även passar mindre kontor. Det är ett smidigt sätt att snabbt torka kläder och få bort oönskad lukt.
Om det inte är möjligt att erbjuda låsta skåp bör arbetsplatsen åtminstone ha ett utrymme där anställda kan förvara saker som handdukar, ombyte, skor och cykellås. När det saknas ordentliga förvaringsmöjligheter måste cyklisterna ofta bära med sig all sin utrustning varje dag, Detta kan göra det krångligare att cykelpendla och hindra anställda från att göra det regelbundet.
Om det finns grundläggande cykeltillbehör på kontoret kan personalen pendla i lugn och ro utan att oroa sig. Det blir mindre stressigt och mer lockande om de vet att de kan åtgärda småfel som punkteringar eller lösa bultar på plats.
Du behöver absolut inte erbjuda en fullutrustad cykelverkstad, men ha gärna dessa saker:
Den lokala cykelbutiken kan hjälpa dig att hitta rätt verktyg, och de kanske också kan ge dig andra tips och goda råd kring kontorets cykelhörna.
Motion har bevisad effekt på personalens produktivitet och minskar sjukfrånvaron. En cykelvänlig arbetsplats kan alltså vara en finansiell investering som betalar av sig själv.
Ett intressant exempel är det finländska företaget Pekkaniska. De är kända för sina kranar, men det du kanske inte visste är att de erbjuder bonusar till anställda i god fysisk form? Du får hela 170 euro i bonus om du klarar av fler pullups än deras vd, och de betalar dessutom sina anställda 25 cent för varje kilometer de cykelpendlar. 💎
I större städer kan företag uppmuntra sina anställda att cykla mer genom att erbjuda hyrcyklar. Ett månadskort hos en cykeluthyrare kan vara så pass billigt som 200 kronor, så det kan vara en riktigt god affär om personalen cyklar mycket.
Du kan även erbjuda ekonomiskt stöd i form av skattefria cykelförmåner eller subventioner, exempelvis att täcka cykelrelaterade underhållskostnader eller inköp med delar av lönen.
Det största hindret för cykelpendling är lika enkelt som självklart: de anställda äger inte några cyklar, eller så har de cyklar som inte håller måttet. 💩
Cykelns kvalitet gör stor skillnad för hur det känns att cykelpendla. Moderna elcyklar har öppnat upp vägarna för fler människor och dessutom gjort det möjligt att pendla längre sträckor. Men… riktigt bra cyklar - speciellt elcyklar - kan kosta tiotusentals kronor. 💸
Om ditt företag börjar erbjuda cykelförmån blir det enklare för anställda att få tag i sina drömcyklar, då det inte krävs en stor engångsbetalning som om de själva köpt dem. Och förmånen gäller inte bara cyklar som används för att pendla till jobbet - förmånscyklar kan även användas obegränsat på fritiden.
Förmånscyklar har exploderat i popularitet, speciellt efter 2022 då de nya, förenklade skattereglerna kom i kraft. Fler och fler företag väljer att erbjuda cykelförmån, då det är en win-win som visar att det är en grön, cykelvänlig arbetsplats som bryr sig om sina anställda. Men du kanske undrar vad cykelförmån gör för skillnad när det gäller cykelpendling och transportvanor?
Vapaus finska studie från 2024 visar på tydliga resultat som talar sitt tydliga språk:
Här är några andra saker du som arbetsgivare kan göra för att uppmuntra till cykelpendling och bidra till en mer cykelvänlig arbetsplats. Om du vill veta mer rekommenderar vi Cykelfrämjandets webbplats cykelframjandet.se.
Infrastrukturen utanför företagsområdet är som den är, men du kan i alla fall se till att det finns tydliga cykelvägar inom området. Det är ett bra sätt att undvika olyckor och se till att cyklar parkeras på rätt ställen.
Det är aldrig fel med vänskapliga cykeltävlingar eller utmaningar. De motiverar personalen att cykla mer och du kan dessutom öka sammanhållningen genom att utmana andra företag i lagtävlingar.
Initiativet Cykelvänligast sporrar företag att få sina anställda att cykla så mycket som möjligt. Cykelvänligast inkluderar Cykelutmaningen där team som består av anställda på olika företag tävlar i att cykla så många kilometer som möjligt under en viss tidsperiod.
Betala för dina anställdas deltagande i cykelevenemang och gör dem till representanter för företaget. Det behöver inte handla om elittävlingar eller racercyklar; tvärtom! Många cykeltävlingar i Sverige handlar inte så mycket om resultaten, utan mer om cykelglädje och att vara aktiva tillsammans.
Evenemangen är dessutom ett kanontillfälle att skapa bild- och videoinnehåll till ditt företags marknadsföringskanaler så att du kan bygga ett positivt employer brand.
Cykelresor i storstadsområden brukar generellt vara ganska korta. Varför inte ha en delad cykel på kontoret som är dedikerad till arbetsuppgifter? Det kan vara ett hållbart och kostnadseffektivt sätt för anställda att ta sig till möten och annat som sker i närheten av kontoret.
“Vilken cykelmodell är bäst för mig? Hur lagar jag en punktering? Hur ser min bästa pendlingsrutt ut? Och vilken del av cykeln kommer det där jobbiga ljudet ifrån egentligen?.”
Många arbetsplatser har cykelentusiaster som gärna hjälper sina kollegor med frågor och stöd. Varför inte sätta upp en cykelkanal på Slack eller Teams så att det blir enkelt för cykelpendlarna inom företaget att dela med sig och bygga en community?
En tuffare metod för att främja cykelpendling är att dra in på företagets bilförmåner, exempelvis genom att minska ersättningar, parkeringsmöjligheter och annat.
Alla dessa åtgärder uppmuntrar till cykelpendling och skapar en cykelvänligare arbetsplats, men de behöver kommuniceras internt.
Dela med dig av cykelinspiration och cykelglädje med personalen. Du kan också anordna informationsmöten eller cykelevent i samarbete med partners för att öka engagemanget ytterligare. Det finns mycket att diskutera: varför inte olika cykelmodeller, underhållstips, säkerhetsutrustning eller fördelarna med cykelförmån?
I vår smidiga guide hittar du allt du behöver veta!
Läs
Läs
Läs