Det finns många goda orsaker till att välja en förmånscykel istället för att köpa en egen cykel. I detta blogginlägg får du full koll på vad du har att vinna.

Vad är en förmånscykel egentligen?

Ja, det är kanske bäst att vi börjar från början och förklarar vad en förmånscykel faktiskt är! Så här fungerar det, i korthet: anställda på företag som har ett ramavtal på plats kan utnyttja förmånen för att leasa cyklar genom företaget. Kostnaden för cykeln dras av på lönen, och tack vare skatteförmåner blir det ofta mycket billigare än om du själv köpt cykeln. Det kostar dessutom inte något extra för företaget. 

Många anställda gillar det verkligen, och för företagen är det en chans att visa att de bryr sig lite extra om sina medarbetare (för att inte tala om miljön). Vill du veta mer? Kolla in vår steg för steg-guide till förmånscyklar.

 

Vem har möjlighet att skaffa förmånscykel?

Alla anställda på företag som har ett ramavtal med en leverantör av förmånscyklar, exempelvis Vapaus, kan ta del av förmånen. Jämställdheten och tillgängligheten är en av många fördelar med förmånen. 

 

7 goda orsaker att välja en förmånscykel

1. Du sparar pengar på cykeln

Cyklar är inte billiga, speciellt inte om du vill få tag i din drömcykel. Cykelförmån hjälper dig att minska kostnaden ordentligt, då den fördelaktiga beskattningen kan göra cykeln hela 20-40% billigare än om du själv köpt den. Om du vill se ungefär hur mycket du skulle kunna tjäna kan du använda vår behändiga förmånscykelkalkylator.

2. Inga startkostnader

När du själv köper en cykel behöver du direkt betala hela kostnaden, eller åtminstone betala av dyra krediter om du väljer att ta den på avbetalning. Med förmånscykel dras pengarna av från din lön (bruttolöneavdrag) över tid; det blir både billigare och fritt från höga startkostnader.

3. Underhåll och servicebudget kan vara en del av förmånen

När du tar hand om din cykel på ett bra sätt gör du att den håller längre och tryggar en säker cykelupplevelse. Om du vill kan du inkludera en servicebudget i månadskostnaden, och inkludera servicebeloppet i skatteförmånen.

Det gör att du kan hålla din cykel i toppskick på ett kostnadseffektivt sätt och få servicen som en skattefri förmån. Du kan utnyttja servicebudgeten i de flesta av av våra partnerbutiker, och du behöver inte betala på plats. Kom bara ihåg att använda din servicebudget innan cykelavtalet löper ut.

4. Smidig och vältäckande försäkring

Alla våra förmånscyklar är fullt försäkrade utan extra kostnad. Försäkringen täcker stöld, vandalism och olyckor, inklusive utomlands. Försäkringen gäller även om det är en familjemedlem som använt cykeln då olyckan sker. Vi menar att förmånscyklar ska vara både säkra och enkla - då är det viktigt att ha en riktigt bra försäkring!

5. Flexibelt och lätt att ändra sig

Vi förstår att det kan kännas riskfyllt att förbinda sig till ett flera år långt leasingavtal, i synnerhet genom arbetsgivaren. Vad händer om din livssituation eller arbetssituation ändras? Hur blir det om du inte gillar cykeln du valt?

Ett leasingkontrakt med oss är 36 månader. Vill du säga upp kontraktet innan perioden löpt så kan du antingen köpa ut cykeln för dess värde, alternativt lämna tillbaka cykeln till Vapaus i förtid. I alla våra upplägg kan du säga upp ditt avtal innan det har löpt ut och returnera din cykel till oss oavsett orsak.  Att returnera cykeln kostar 3 000 kr + eventuella fraktkostnader.

Det går alltid också bra att säga upp avtalet i förtid genom att själv köpa ut cykeln. Vi räknar ut ett pris som bygger på vad du redan betalat och skickar dig en köpehandling vilket gör dig till ny ägare till cykeln. Du kan även låta en kollega ta över din förmånscykel eller flytta över din cykelförmån till din nya arbetsgivare (om den är OK med det).

6. Må bättre och kom i form

En förmånscykel gör att du kan bli mer fysiskt aktiv, exempelvis genom att cykelpendla istället för att ta bilen till jobbet. På fritiden kan du bege dig ut i skog och mark med din nya cykel och må bättre både fysiskt och psykiskt.

7. En grön insats

Förmånscykel är ett utmärkt val om du bryr dig om miljön och vill minska dina klimatutsläpp. Du kan dra ditt strå till stacken genom att minska din motortransport och ta cykeln istället. Vi på Vapaus har varit en koldioxidneutral leverantör sedan dag ett. 

 

Vad för typ av cyklar ingår i cykelförmån?

Det är ingen slump att Vapaus betyder “frihet” på finska, eftersom valfriheten är en av de största fördelarna med cykelförmån. Välj och vraka mellan olika cyklar från våra leverantörer, exempelvis elcyklar (upp till 25 km/h och 250 W), mountainbikes och lådcyklar. Valet är ditt!

 

Hur kan du använda din förmånscykel?

Du kan använda cykeln när och hur du vill, även utomlands, så det är fritt fram för dig att bege dig ut i skog och mark. Så mycket mer än bara jobbpendling, alltså!

 

Hur går det till när cykeln lämnas tillbaka?

Leasingperioden är på 36 månader. Vi tvingar dig inte att köpa cykeln vid periodens slut. Du får dock ett erbjudande om detta innan periodens slut, vilket oftast ligger på runt 20% av cykelns totala inköpspris. Om du väljer att inte köpa ut cykeln tar vi inga ytterligare avgifter eller administrationsavgifter. Vapaus hämtar upp cykeln hos dig.

Vid återlämning av cykel kräver vi att den är fungerande, komplett och har ett skick som är brukligt vid 36 mån. Har den inte det får du en servicekostnad av oss. Vi har tidigare hämtat över 1 000 cyklar, så vi vet att detta är ovanligt och brukar kunna lösas enkelt.

 

Vad kan du göra om ditt företag inte erbjuder förmånscyklar?

Långt ifrån alla företag erbjuder cykelförmån. Synd, tycker vi! Men lyckligtvis går det att lösa. Om du tycker att det är dags för din arbetsgivare att börja med förmånen är det bara att säga till dem.

Behöver du hjälp på traven? Det kan vi på Vapaus hjälpa till med! Om du ger oss deras uppgifter hör vi av oss och förklarar varför cykelförmån är så bra, både för dem och deras anställda:

ÖVERTYGA DIN ARBETSGIVARE

Du kanske också gillar

Vad är en förmånscykel? lär dig mer i vår enkla steg för steg-guide
Vad är en förmånscykel? lär dig mer i vår enkla steg för steg-guide
2 februari, 2024

FÖRMÅNSCYKEL - hälsosamt och miljövänligt En förmånscykel är ett populärt sätt för arbetsgivare att erbjuda sina anställ...

Vad har arbetsgivare att vinna på att erbjuda sina medarbetare förmånscykel?
Vad har arbetsgivare att vinna på att erbjuda sina medarbetare förmånscykel?
2 februari, 2024

CYKELFÖRMÅN - En nyckel till en hälsosam arbetsplats Att erbjuda förmånscykel som en del av anställningspaketet kan vara...

Vilka typer av cyklar kan du ha som förmånscykel?
Vilka typer av cyklar kan du ha som förmånscykel?
2 februari, 2024

Guide till förmånscyklar - elcykel, MOUNTAINBIKE, lådcykel och begagnat Att cykla är en hälsosam, miljövänlig och ofta p...