Guide till förmånscyklar - elcykel, MOUNTAINBIKE, lådcykel och begagnat

Att cykla är en hälsosam, miljövänlig och ofta praktisk transportmetod, särskilt i storstadsområden. Ett växande intresse för cykling har också gjort att det blivit vanligare med förmånscyklar, där arbetsgivare erbjuder sina medarbetare möjligheten att leasa cyklar till ett förmånligt pris. I Sverige kan du använda cykelförmån för att leasa såväl vanliga trampcyklar som elcyklar, för både personlig transport och jobbpendling.

Förmånsprogrammet för cyklar, ofta kallat 'förmånscykel', ger anställda med cykelförmån möjlighet att välja en cykel som passar deras individuella behov och livsstil. De kan välja bland en mängd modeller - allt från pendlarcyklar till tävlingsinriktade tempocyklar, och det gäller även specialcyklar som lådcyklar. Värt att notera är dock att vissa produkter, exempelvis elsparkcyklar, inte omfattas av skattelättnaden som infördes 2022.

Genom att ta del av ett sådant program, kan anställda ta del av cyklingens positiva effekter, utan att behöva oroa sig för kostnaderna som kan vara förknippade med att köpa en cykel. De får också möjlighet att prova på olika typer av cyklar som kan passa olika behov, oavsett om de är till för en lugn färd till kontoret eller en intensiv helgutflykt i terrängen.

Typer av förmånscyklar

Förmånscykelprogrammet erbjuder anställda en mängd cykelalternativ för ett hälsosammare och mer hållbart sätt att pendla. På senare år har antalet tillgängliga förmånscyklar ökat, vilket inkluderar allt från traditionella cyklar till det allra senaste inom elcykelteknik.

Elcyklar

Elcyklar har blivit ett populärt alternativ bland förmånscyklar tack vare sin användarvänlighet och effektivitet. De erbjuder motorassisterad cykling, vilket gör det enklare att ta sig uppför backar och cykla längre distanser. Med en elcykel kan medarbetarna få alla fördelar som en vanlig cykel har, utan att behöva anstränga sig lika hårt.

Lådcyklar

Lådcyklar är designade för att transportera goda eller barn och är därför ett fantastiskt alternativ för anställda som behöver en praktisk transportlösning. Dessa cyklar är kända för sin robusta konstruktion och förmågan att bära tunga laster utan att kompromissa med manöverdugligheten.

MTB och Hybrider

För de anställda som föredrar terrängcykling eller vill ha en mångsidig cykel för både stadsmiljöer och landsbygd är MTB (mountain bikes) och hybrider det perfekta valet. Dessa förmånscyklar kombinerar egenskaperna hos en racercykel och en terrängcykel, vilket gör dem idéala för varierade cykelförhållanden och -ytor.

CYKELFÖRMÅN INKLUDERAR ÄVEN BEGAGNADE CYKLAR

Du kan också kolla in våra begagnade Precycled-modeller här. Där kan du också prova vårt verktyg för att hitta cyklar om du fortfarande inte är säker på vilken typ av cykel du ska välja.

INKÖP och Förmåner

Både arbetsgivaren och den anställde behöver tänka på en del saker när det gäller cykelförmån. Det handlar till exempel om cykelvalet, beskattning och hur förmånerna ser ut.

Att Välja Rätt Förmånscykel

För arbetsgivare är det viktigt att välja en förmånscykel som passar verksamhetens behov samtidigt som den är attraktiv för medarbeterna. Det finns en rad cykelmodeller att välja på, från standardcyklar till elcyklar, allt baserat på medarbetarnas önskemål och arbetsuppgifter. Cykelförmånen kan omfatta allt från en grundcykel till en fullt utrustad cykel med alla nödvändiga tillbehör, och det är möjligt att leasa cyklar genom olika leverantörer. Detta inkluderar även service och reparationer som är viktiga aspekter att se över i avtalen.

Förmånsbeskattning och Kostnader

Förmånsvärdet bestäms av cykelns marknadsvärde, och detta värde blir sedan grund för beskattning. Om den anställde använder cykeln privat, uppstår en löneförmån som måste beskattas. Bruttolöneavdrag är en modell som används för att täcka del av denna kostnad, vilket kan göra cykelförmånen kostnadsneutral för arbetsgivaren. Anställda bör känna till hur ett bruttolöneavdrag påverkar deras lön och den eventuella skattelättnaden som förmånscykeln kan medföra.

Förmåner för Anställda och Arbetsgivare

En förmånscykel erbjuder tydliga fördelar för anställda, inklusive förbättrad hälsa till följd av regelbunden motion och minskad miljöpåverkan från färre koldioxidutsläpp vid cykelpendling.

Från arbetsgivarens perspektiv stärks bilden av att vara en mer attraktiv arbetsgivare. Det kan också leda till färre sjukskrivningar och en starkare företagskultur.

Förmånsportaler och ramavtal med leverantörer förenklar administrationsprocessen och gör det lättare att administrera och hantera förmånscykelsystemet.

Du kanske också gillar

hur ser skattereglerna för förmånscyklar ut?
hur ser skattereglerna för förmånscyklar ut?
2 februari, 2024

Din guide till förmånscykelbeskattning Att förstå skattereglerna för förmånscyklar kan vara en fördel för såväl arbetsgi...

Förmånscykel: En guide till ditt nya, miljövänliga pendlingsalternativ
Förmånscykel: En guide till ditt nya, miljövänliga pendlingsalternativ
12 januari, 2024

Förmånscykel: En guide till ditt nya, miljövänliga pendlingsalternativ En förmånscykel är ett förmånsprogram för anställ...

Varför ska du välja en förmånscykel? Vad finns det för fördelar?
Varför ska du välja en förmånscykel? Vad finns det för fördelar?
2 maj, 2024

Det finns många goda orsaker till att välja en förmånscykel istället för att köpa en egen cykel. I detta blogginlägg får...