Vilka typer av cyklar kan du ha som förmånscykel?

Guide till förmånscyklar - elcykel, MOUNTAINBIKE, lådcykel och begagnat

Att cykla är en hälsosam, miljövänlig och ofta praktisk transportmetod, särskilt i storstadsområden. Ett växande intresse för cykling har också gjort att det blivit vanligare med förmånscyklar, där arbetsgivare erbjuder sina medarbetare möjligheten att leasa cyklar till ett förmånligt pris. I Sverige kan du använda cykelförmån för att leasa såväl vanliga trampcyklar som elcyklar, för både personlig transport och jobbpendling.

Förmånsprogrammet för cyklar, ofta kallat 'förmånscykel', ger anställda med cykelförmån möjlighet att välja en cykel som passar deras individuella behov och livsstil. De kan välja bland en mängd modeller - allt från pendlarcyklar till tävlingsinriktade tempocyklar, och det gäller även specialcyklar som lådcyklar. Värt att notera är dock att vissa produkter, exempelvis elsparkcyklar, inte omfattas av skattelättnaden som infördes 2022.

Genom att ta del av ett sådant program, kan anställda ta del av cyklingens positiva effekter, utan att behöva oroa sig för kostnaderna som kan vara förknippade med att köpa en cykel. De får också möjlighet att prova på olika typer av cyklar som kan passa olika behov, oavsett om de är till för en lugn färd till kontoret eller en intensiv helgutflykt i terrängen.

Typer av förmånscyklar

Förmånscykelprogrammet erbjuder anställda en mängd cykelalternativ för ett hälsosammare och mer hållbart sätt att pendla. På senare år har antalet tillgängliga förmånscyklar ökat, vilket inkluderar allt från traditionella cyklar till det allra senaste inom elcykelteknik.

Elcyklar

Elcyklar har blivit ett populärt alternativ bland förmånscyklar tack vare sin användarvänlighet och effektivitet. De erbjuder motorassisterad cykling, vilket gör det enklare att ta sig uppför backar och cykla längre distanser. Med en elcykel kan medarbetarna få alla fördelar som en vanlig cykel har, utan att behöva anstränga sig lika hårt.

Lådcyklar

Lådcyklar är designade för att transportera goda eller barn och är därför ett fantastiskt alternativ för anställda som behöver en praktisk transportlösning. Dessa cyklar är kända för sin robusta konstruktion och förmågan att bära tunga laster utan att kompromissa med manöverdugligheten.

MTB och Hybrider

För de anställda som föredrar terrängcykling eller vill ha en mångsidig cykel för både stadsmiljöer och landsbygd är MTB (mountain bikes) och hybrider det perfekta valet. Dessa förmånscyklar kombinerar egenskaperna hos en racercykel och en terrängcykel, vilket gör dem idéala för varierade cykelförhållanden och -ytor.

CYKELFÖRMÅN INKLUDERAR ÄVEN BEGAGNADE CYKLAR

Du kan också kolla in våra begagnade Precycled-modeller här. Där kan du också prova vårt verktyg för att hitta cyklar om du fortfarande inte är säker på vilken typ av cykel du ska välja.

INKÖP och Förmåner

Både arbetsgivaren och den anställde behöver tänka på en del saker när det gäller cykelförmån. Det handlar till exempel om cykelvalet, beskattning och hur förmånerna ser ut.

Att Välja Rätt Förmånscykel

För arbetsgivare är det viktigt att välja en förmånscykel som passar verksamhetens behov samtidigt som den är attraktiv för medarbeterna. Det finns en rad cykelmodeller att välja på, från standardcyklar till elcyklar, allt baserat på medarbetarnas önskemål och arbetsuppgifter. Cykelförmånen kan omfatta allt från en grundcykel till en fullt utrustad cykel med alla nödvändiga tillbehör, och det är möjligt att leasa cyklar genom olika leverantörer. Detta inkluderar även service och reparationer som är viktiga aspekter att se över i avtalen.

Förmånsbeskattning och Kostnader

Förmånsvärdet bestäms av cykelns marknadsvärde, och detta värde blir sedan grund för beskattning. Om den anställde använder cykeln privat, uppstår en löneförmån som måste beskattas. Bruttolöneavdrag är en modell som används för att täcka del av denna kostnad, vilket kan göra cykelförmånen kostnadsneutral för arbetsgivaren. Anställda bör känna till hur ett bruttolöneavdrag påverkar deras lön och den eventuella skattelättnaden som förmånscykeln kan medföra.

Förmåner för Anställda och Arbetsgivare

En förmånscykel erbjuder tydliga fördelar för anställda, inklusive förbättrad hälsa till följd av regelbunden motion och minskad miljöpåverkan från färre koldioxidutsläpp vid cykelpendling.

Från arbetsgivarens perspektiv stärks bilden av att vara en mer attraktiv arbetsgivare. Det kan också leda till färre sjukskrivningar och en starkare företagskultur.

Förmånsportaler och ramavtal med leverantörer förenklar administrationsprocessen och gör det lättare att administrera och hantera förmånscykelsystemet.

Du kanske också gillar

Smidig och säker vintercykling - här är våra 7 bästa tips!

November. Tunga andetag, mörker och spöregn - det kanske är dags att packa undan cykeln för i år? Nja, så behöver det inte se ut. Med rätt cykel, utrustning och attityd är vintercykling inget problem, inte ens i kalla Sverige. 👀 Tvärtom har vintercykling istället blivit mångas favorithobby och ett gångbart pendlingssätt. Visst, mörka cykelvägar, halka och blötsnö kanske inte låter jätteroligt på pappret, men med rätt utrustning och inställning kan du vända om det till en njutbar upplevelse. Vintercykling är faktiskt ännu mer miljövänligt än vanlig cykling, och är det inte skönt att slippa skottning, isskrapning och annat som hör till bilkörning under vintern? Mörkret, isen och snön gör dig också till en bättre cyklist. Och när våren väl kommer kan du njuta ännu mer av plana och fina cykelvägar utan snö och slask. 😍 Men oavsett om det är helt nytt för dig eller inte så har vi ett gäng goda råd att komma med. Här är våra 7 bästa tips för smidig, säker och rolig vintercykling! 👇

Läs

Vad är en elcykel och hur hittar du en riktigt bra modell?

En elcykel är precis vad det låter som: en cykel som är utrustad med elektrisk motor. Det är en fordonstyp som snabbt blir populärare, både i Sverige och utomlands. Och det är ingen överraskning; med en elcykel kan du enkelt cykla många kilometer om dagen utan att svettas. I denna utförliga guide hittar du allt du behöver veta kring att äga och använda en elcykel.

Läs

Studie i Finland visar att personer med förmånscykel cyklar över fem gånger mer än andra

Enligt en ny studie som genomförts i Finland cyklar personer med förmånscykel i genomsnitt hela 1 217 km om året. Det är över fem gånger mer än genomsnittet i både Finland (Traficom) och Sverige (Trafikverket) som ligger kring 235 km. Detta och mycket annat utforskas i Vapaus studie “Förmånscyklar i Finland” från 2024, där nästan 4 600 anställda med förmånscykel i hela landet svarade på enkäten.

Läs